Make your own free website on Tripod.com
Pian neulesivut
Blogi: Maaliskuu 2004

HOME

Neuleharrastukseni
Puikoilla
Blogi: Maaliskuu 2004
Galleria: Neulepuseroita 1
Galleria: Neulepuseroita 2
Galleria: Sukkia ja lapasia
Neuleohjeita
Akvarelleja
Vieraskirja
Linkit

ritulaiskottelee.jpg
Ritu laiskottelee mökillä.

30.3.2004 Laiskotteluloma takana!
 
Neulominen hiipui jonkin verran kun pääsin mökille oleilemaan, mutta hyvää se teki niin neulojalle kuin kissallekin! Kalevalasukat valmistuivat juuri ennen lomalle lähtöä ja uudetkin sukat sain mökillä aloitettua:-) Ne ovat samanhenkiset kuin aiemmmat, erona vain se, että kantapää on ns. tavallinen kantapää. Ekat Kalevalasukat löytyvät sukkagalleriasta.
 
Uusia neuleideoita odotellessa tutkin mökiltä löytämiäni ihania vanhoja neulelehtiä (mm. vuoden 1965 Eeva-neulelehti!)... Aarteita tällaiselle neuleohjeiden hamstraajalle!

24.3.2004 Mittauspuuhia
 
Näin kiva on yhdessä mitata Viikinkineuleen osia - Ritu auttaa aina tarvittaessa;-) Huom: tarkoituksena on mitata Viikinkineuletta vanhaan neulepuseroon, Ritu puolestaan mittaa kai omia varpaitaan;-)

ritumittaa.jpg

kalevalasukka.jpg
Kalevalasukan tekele.

kotiväkineule.jpg
Pitsineulosta Kotiväki-langalla.

22.3.2004 Uusia tekeleitä;-)
 
Kuten sanottu, uusien neuleiden aloittaminen ON kivaa: ja kaksikin neuletta voi aloittaa samana päivänä;-)
 
En malttanut olla kokeilematta ns. tiimalasikantapäätä eli lyhennetyin silmukoin neulottavaa kantapäätä... Samalla halusin kokeilla vanhojen kalliomaalausten ja -piirrosten inspiroimaa ideaa: sukkiin tulee siis ainakin varteen kalliopiirroksissa esiintyneitä joutsenten kuvia. Sukkaan valitut värit aiheuttivat sen, että jostain syystä sukasta näyttää tulevan kalevala-henkinen. Mutta haitanneeko tuo!!:-)
 
Kotiväki-langasta on nyt myös aloitettu pitsipusero tai oikeammin pitsijakku, joka on siis edestä aukeava. Puikoilla on siis takakappale. Malli ei ole suoraan mistään lehdestä, mutta vaikutteita on saatu vaikka kuinka monesta Novita-lehden vanhasta kesänumerosta! Kuvasta ilmenee miten olen pakotettu neulomaan metallipuikoilla Kotiväki-lankaa: en saanut bambupuikkoja 2,5 numeroisina, en tiedä onko niitä edes niin ohuina saatavilla!
 

ruskayläosa.jpg
Ruskaneuleen etukappale.

21.3.2004 Riittääkö lanka vai ei -siinäpä vasta kysymys!
 
Räntäsateinen viikonloppu olisi ollut omiaan neulomiselle, mutta neuleetkaan eivät jostain syystä ole oikein edistyneet. Hyppään toisesta neuleesta toiseen enkä osaa päättää mitä oikein haluan neuloa: no, ainakin haluan aloittaa aina uuden neuleen mahdollisimman usein ja mallitilkkuja on mukava neuloa;-) Aloittaminen on aina neulomisessa se paras vaihe!
 
Ruskaneuleeni on siinä vaiheessa, että mielikuvitus ja luovuus on pitänyt ottaa oikein kunnolla avuksi. Tietynväriset lankani alkavat loppua ja pelkään että ne eivät riitä -apua! Helppoahan olisi jos kyseistä lankaa saisi kaupasta, mutta kun se on sitä itseävärjättyä, niin kun se loppuu, niin se loppuu:-( Olen yrittänyt kehitellä hihoihin kaikenlaisia kuvioita ja väriyhdistelmiä, jotta langat riittäisi, kun en voi uusia sävyjäkään enää ottaa neuleeseen kun ei niitä ole etu- ja takakappaleessakaan käytetty. Jännitys tiivistyy loppua kohti: riittääkö lanka vai ei? Se selviää varmaankin ensi viikon aikana!

sinikukka.jpg

18.3.2004 Uusi sivuosan esittäjä blogissani: Ritu-kissa!
 
Graduni on saavuttanut sellaisen sivumäärän, että annoin itselleni luvan välillä ajatella neuleasioitakin, siis täällä ollaan taas!
 
Neuleeni ovat hieman edistyneet "pienestä" opiskelusta huolimatta, en vain ole neulonut niin intensivisesti kuin aiemmin;-) Sain tällä viikolla kuitenkin valmiiksi ne Sinikukkasukkani, ja niiden kuvaa jäämme odottelemaan... Tosin se kuva saattaa viipyä aika kauankin, sillä kuva niistä sukista on kamerassani ensimäinen kuva ja filmillä ei vielä muuta olekaan. Jotta hieman saisitte mielikuvaa siitä millaiset sukat ovat, tässä kuvattuna yksittäinen kukka:-)
 
Sukkia oli hieman ärsyttävä neuloa: lanka oli halpislankaa joka oli kokonaan akryyliä ja neuloessa kuului inhottava nitinä, vaikken tiukkaa neulosta neulokaan! Varoittakaa jos aion joskus ostaa akryylilankaa!! Se ei sovi minulle;-)

lankojenkeskellä1.jpg

Jotta neuleblogini olisi samansisältöinen kuin muillakin, en malta olla lisäämättä tähän kuvaa kissastani... (miksi niin monilla neuleblogin kirjoittajilla Suomessa sekä ulkomailla on kissa, kertooko se jotakin ihmistyypistä?:-))
 
Kuvassa siis kissani, joka halusi yhdessä sommitella ja järjestellä kasvivärilankojani. Se ei voi yleensäkään vastustaa aitoa lampaanvillan tuoksua ja aina niiden lankojen luokse päästessään vyyhdit sekä neuleet alkavat saada aivan uutta muotoa;-) Kerran olin levittänyt ruskaneuleen etukappaleen pöydälle mittausta varten, ja huoneeseen takaisin tultuani neule oli lattialla pienessä mytyssä ja kissa sen ympärillä;-) Onneksi ei käynyt pahemmin! Ja onneksi mitkään muut langat eivät herätä kissani mielenkiintoa, muuten neuletekeleet saavat siis olla aivan rauhassa!
 
 

14.3.2003 Kirpputorilöytöjä
 
Kirpputorilta tein tällä kertaa hyviä löytöjä (ainakin omasta mielestäni..), kerrankin! Kirpputoreja tulee niin usein kierreltyä ja useimmiten tuloksetta. Mutta tällä kertaa löysin Hanna Jaacksin Nyt neulomaan!-teoksen, joka on hyvä perusteos neulomisesta - ja tähän mennessä puuttui hyllystäni! Opus oli vielä todella hyväkuntoinenkin;-) Lisäksi löysin Mary Oljen klassikot "Peitteitä ja hartiahuiveja" ja "Virkattuja vuodepeitteitä". En ollut uskoa silmiäni kun nuokin kirpparilla lojuivat!! Ja jotta kierros olisi ollut täydellinen, 1 eurolla sain vielä koko vuosikerran Suurta Käsityökerhoa (1989). Lehdet ovat tosiaan vanhoja, mutta alkavat olla jo hyvällä tavalla vanhoja - olipa ihana uppoutua 80-luvun henkeen... Alkavatkohan neuleeni kohta saada vaikutteita 80-luvulta? - Mutta eikös 80-luku ole kovalla vauhdilla tulossa muotiinkin?;-) Ainakin olen kaupoissa jo nähnyt kaameita neonvärisiä asusteita, jotka tuovat mieleeni oman murrosikäni muodin. Huh, toivottavasti olkatoppaukset eivät ainakaan tule muotiin siten kuin ne 80-luvulla olivat!
 
Neuloakin olen ehtinyt;-) Sinikukka-sukkani edistyvät ja piakkoin tulette nekin näillä sivuilla näkemään... 
 
Pyrin edelleen taistelemaan vastaan sitä, että nyt olisi jo talvi ohitse ja puuvillalankakausi alkanut! Ei vielä, ei , ei... Villa on miellyttävää kesälläkin  - ainakin jos on sellainen normaali Suomen kesäsää: lämpötila +10 ja sataa tihuttaa;-) En siis luovu villasta vielä vähään aikaan!
 
Ugrineuleeni saa vielä odottaa: ideoita tulee niin tiheästi etten ehdi niitä aloittaa ennen kuin seuraava tulee. Siis ugrineule hakee muotoaan vielä lankalaatikossa;-) Valkopohjaista siitä ei sittenkään tule, luonnonvalkoinen ei sittenkään ole minun värini. Luonnos ei sinänsä kuitenkaan ole huono, joten olkoon sivuillani muistuttamassa siitä ideasta:-)
 
Simpukkatilkuista koottava neuleliivi/takkikin saa vielä kiltisti odottaa tekijäänsä. Haluan tehdä sen kasvivärilankalopuistani, sillä niissä on se hyvä puoli, että ne sopivat kaikki yhteen: ovat siis loistavia lankoja juuri tuollaiseen "tilkkuneuleeseen". Projektissa on vain sellainen ongelma, että ensin on neulottava kasviväreillä värjätyt langat, niin että niistä todella jää vain sekalainen kasa jämälankoja, joita ei voi enää muuhun käyttää. Jotain uutta voisi vielä siis puikoille laittaa!
 
Lisättäköön tähän vielä sen verran, että ensi viikolla aion keskittyä hieman enemmän opintoihini neulomisen sijasta. Siksi blogin päivitys saattaa viivästyä, mutta palaan tänne kunhan saan tekemättömät työt tehdyksi! Toisaalta: jos näytän liikaa viihtyvän blogin ja neuleiden parissa: hätistäkää minut pois opintojen pariin;-)
 

simpukkamalli.jpg

12.3.2004 Monta pientä projektia
Monen suuren neuletyön valmistuttua olen näpertänyt nyt kaikenlaista pientä ja oppinut taas uuttakin (viimekertaisen pujottelutekniikan lisäksi).
 
Kapiokirstun kautta sukelsin tällaiselle sivulle joka käsittelee ihan uudenlaista tapaa neuloa. Muistini lokeroista löytyi jonkinlainen aavistus siitä, että olin joskus aikoinaan neulonut jotain vastavaa, mutta ohjeesta ei kyllä ollut tietokaan! Tuolla sivulla ohje on vain saksaksi, ja vaikka sitä kaikkien apuvälineiden kanssa yritin selvittää, ei siitä mitään tullut;-/ Onneksi eksyin pitkällisen googlettamisen jälkeen tänne! Vieläkään ei meinannut onnistua ja sekoilin ohjeiden kanssa niin, että aina puikoilla oli väärä määrä silmukoita, mutta kiitos neulonta-palstan, vihdoin ohje alkoi luonnistua! Ja tuloksena oli oheinen tilkku! *Onnistumisen riemua:-))))* Haaveissani teen tuolla tekniikalla itselleni tämäntyyppisen neuleen, joko villasta tai puuvillasta.
 
Toinen projektini on ollut aloittaa taas uudet sukat itselleni. Kantapään teen joko perinteisellä tyylillä tai lyhennetyin silmukoin, johon siihenkin olen saanut neulonta-palstaltamme apua (kiitos, kiitos!). Kuviona käytän yhtäkkisen oivallukseni tuotoksia (niitä onneksi tulee ajoittain ja ennalta odottamatta!): "Teenpä itselleni Marimekko-kuvioiset sukat". Tiedättehän, niitä Marimekko-kukkia, joita on ainakin sinisen ja punaisen väreissä. Ja kaikissa mahdollisissa tekstiileissä ja vihkoissa, kansioissa... Mutta eipä ole neulottuna - vielä;-)
 
Näiden lisäksi olen vielä jaksanut (mikseipä jaksaisi!) selailla lehtiä uuden kesäneuleeni ideoita varten. Sen projektin tuloksena kirjaston käsityöhyllyt alkavat tyhjentyä ja niiden lehdet ja kirjat siirtyä kotiini...
 
Kesäksi tekisi mieli vaihteeksi virkata jotakin, mutta olisikohan se jo liian ... *hm, mitä?* Eihän neuloja voi virkata, vai voiko?;-) Odotettavissa on siis jotakin virkkausprojektejakin, lainasin jo kirjastosta Mary Oljen klassikkokirjan:-)
 

neulojankäsikirja.jpg

Aivan yllättävä löytö kirjastosta oli myös tämä: Neulojan käsikirja. Olen viikoittain seisonut kirjaston neulontahyllyn luona ja osaan jo ulkoa mitä kirjoja siellä on - ja etenkin mitä sieltä puuttuu;-) Tuo kirja siis osui silmiini heti kun hyllylle saavuin! Kirja sisältää ihania perusjuttuja neulomisesta (joita niitäkin jostain syystä on ihana lukea!) ja todella selkeästi kuvattuna esim. konttineuleen ohje. Se piti heti kopioida omaan neuleohjearkistooni!
 
 
 

pujottelukuvio.jpg

10.3.2004 Uusi tekniikka löydetty!
 
Selailin jokin aikaa sitten neulontakirjojani uusia ideoita etsien ja löytyihän sieltä jotain...Nimeä en ole kyseiselle tekniikalle keksinyt eikä sitä kirjassakaan (Messent: Wool'n Magic) oikeastaan ollut. Pujottelutekniikaksi sitä voisi vaikka kutsua. Jos joku löytää ohjeita tähän liittyen tai oikean nimen tekniikalle, niin kuulisin niistä mielihyvin! Kirjan ohje oli aika puutteellinen enkä puoliakaan siitä ymmärtänyt, mutta ainakin minulle uusi tekniikka alkoi hahmottua:-)
 
Tein mallitilkun ja teknikkka toimi epäilyksistäni huolimatta! Ohessa kuva joka kertoo aika hyvin mistä on kyse. Ensiksi neuloin kaksi "suikaletta" eli 4 silmukkaa nauhamaiseksi putkeksi ja ne pujottelin neuloessa vuorotellen siten, että tuloksena oli tuollainen pujoteltu kaksivärinen neulos. Lopuksi nauhojen päät täytyy ommella reunoihin, muutenhan nauhat lähtee periatteessa vetämällä pois;-)
 
Tekniikkaa voisi mielestäni käyttää esim. sukissa ja lapasissa varsiin ja puseroissa erikoistehosteita luomaan. Ja kehittelyn alla tämä idea vielä jonkin verran on... uusia ideoita löytyy tältä sivulta, jos jotain lisää keksin!

 
9.3.2004 Käsityölehtikatsaus
Viime viikolla sain käsiini uudet numerot kotimaisista käsityölehdistä, enkä voi olla kommentoimatta niiden tasoa (voitte jo arvata että kritiikkiä tulee...!).
 
Suuri Käsityölehti putosi postiluukusta - olen siis sortunut tilaamaan lehden kun olen huomannut miten kiva on kun kotiin kertyy käsityölehtikirjasto:-) Ja miten niitä muuten kertyisi kuin lehteä tilaamalla... Lisäksi ystävän kautta tilaten sai nyt hienon kattilan lahjaksi (tosin kattilaa ei vielä ole näkynyt). Lehden neulepuoli oli aika tavanomaista SK:n tasoa, mutta 30 neulevinkkiä oli kivaa lukemista! Sellaisia voisi lehdessä olla enemmänkin! Samoin lankauutuudet oli kivasti esitelty:-)
 
Modan linja on mielestäni huonontunut sen jälkeen kun lehden nimi muuttui Novitasta Modaksi (ei millään pahalla, se on vain tosiasia!). Neuleiden määrä vähenee ja mukaan tulee sisustusjuttuja ja sellaista mikä nyt ei hirveästi kiinnosta. Jos/kun sisustus kiinnostaa, ostan mieluummin sisustuslehden. Pidettäisi mieluummin teemat erillään eikä yritettäisi tehdä lehtiä kaikkea kaikkeen-tyylillä! Pah!
 
Mitä hyvää Modassa oli: ihana juttu alpakan kasvattajista Hämeenlinnassa! Artikkeli ja alpakat lumosivat minut niin, että lampaiden kasvattajahaaveiden lisäksi voisin harkita alpakan kasvattajan uraakin;-) Alpakat näyttivät niin persoonallisen symppiksiltä, ja varmasti ovat ihania elämiä (jonka lisäksi niistä saisi ihanaa villaa!).
 
No, olihan Modassa ihan kivoja kesäneuleita (ei nyt tuomita liikaa..). Huomattakoon etten itse ostanut lehteä (8 eurolla ostan mieluummin lankaa!), vaan sain tuttavan lehden kun hän oli sen selannut ja todennut itselleen turhaksi:-). Hmm.. näin kävi jo toisen kerran tänä vuonna!
 
 

ugritakki.jpg

8.3.2004 Hyvää naistenpäivää meille kaikille!
Viikonloppuna neulevillitykseni ei edennyt siten kuin se yleensä viikonloppuisin etenee, mutta jotain sain aikaiseksi... Obinugrilainen neuletakkini alkaa saada kuvallista muotoa ja värimaailmakin alkaa vähitellen hahmottua. Itse asiassa kävelylenkilläkin voi saada paljon ideoita, niin että sormet ihan syyhyää päästä kotiin ja saada kynä ja paperia esille... Ja neuleideat alkavat hahmottua paperilla!
 
"Ugrineuleeksi" kutsumani neuletakin väritykset näkyvät tuossa yllä ja lanka tulee olemaan (taas!) sitä ihanaa lampaalle tuoksuvaa suosikkilankaani. Luonnonvalkoinen ja tummanruskea ovat värjäämättömiä ja kellertävä kasviväreillä värjätty (sipulinkuorilla). Valkoiset osat eivät ole pelkästään suoraa neulosta, vaan niihin tulee gansey-tyylillä jotakin pientä pintakuviota nurjilla ja oikeilla silmukoilla.
 
Kivan nappi-idean löysin eräästä askartelulehdestä: puiset napit. Ne on ilmeisesti vain sahattu sopivan kokoisesta puun oksasta ja jotenkin tehty reiät keskelle. Kukahan valmistaisi niitä minulle yhteen neuletakkiin tarvittavan määrän...? Tuollaiset napit näyttäisivät niiiin ihanilta muutenkin luonnonläheisissä neuleissani!

puunapit.jpg

Neulontavälineistöä siivotessani huomasin hämmästyttävän seikan: bambupuikkojen suosijana joudun näköjään ostamaan puikkoja myös siitä syystä, että ne kuluvat päistä!! Eniten käyttämäni 3,5 numeroiset bambu-puikot ovat aivan selvästi kuluneet päistään hieman rosoisiksi ja lisäksi toinen puikko on aivan selvästi ohentunut!! Kaikkea sitä joutuukin kokemaan;-)

5.3.2004
Obinugrilaisen neuleeni kehittely on nyt päällimmäisenä mielessä. Olen selaillut ja lukenut aiheeseen liittyviä kirjoja, ja neuleen ulkomuoto alkaa hahmottua.
 
Siitä tulee todennäköisimmin neuletakki. Siten voin hyödyntää sen idean, joka obinugrilaisten omissa tekstiileissä on, eli jatkuva kuvio, joka kiertää "jakun" helmaa, nousten etureunoille. Neuletakkeja minulla onkin vähemmän, joten ei huonompi ajatus;-)
 
Värien valinta neuleeseen onkin vaikeampi juttu! Obinugrilaiset suosivat tekstiileissään voimakkaasti toisistaan erottuvia värejä, joissa kuvion kontrastit näkyvät voimakkaina. Itse en kuitenkaan ole tottunut käyttämään kovinkaan voimakkaasti toisistaan erottuvia värejä, vaan enemmänkin sellaisia joissa värit hiljalleen sävyttyvät toisiinsa. Haastetta siis värisilmälleni!
 
Tänään lajittelin myös kaikki omistamani kasvivärilangat, ja niitä olikin lopulta aikamoinen kasa! Olipa ihana lajitella vyyhtejä väreittäin ja nähdä upea värien harmonia! Kaikki sävyt sopivat niin hyvin toisiinsa, aivan kuten luonnossakaan värit eivät koskaan "riitele" keskenään! Yhteensä lankoja oli huikeat 5 kiloa ja hieman ylikin. Niistä neuloo vielä monta puseroa:-)
 
 
4.3.2004
Lovikkalapaset valmistuivat ja osoittautuivat oikein kivaksi pikku neuletyöksi. Lapaset valmistuivat muutamassa päivässä ja siitäkin ajasta suurin osa kului lankatilauksen odottelemiseen (100 g ei lapasiin riittänyt!). Tarvittaessa kyllä lovikkalapaset valmistuvat yhden päivän aikanakin. Lapasista tuli juuri sellaiset lämpimät kuin niiden kuuluu ollakin, olen siis tyytyväinen työhöni:-)
 
Viikinkineule etenee myös vauhdilla: toinen hiha on jo aloitettu eli ensi viikon aikana pusero todennäköisesti on jo käyttövalmis! Punainen peruspipokin valmistui eilisillan aikana, joten huomasin että pitää kehitellä uusia neuleita puikoille: tällä hetkellä työn alla on vain 2 puseroa - ja se on ihan liian vähän. Ihan oikeasti.
 
3.3.2004
Tässä blogissa kerron kaikkea neulomiseen ja käsitöihin liittyvää ja sitä varmasti kertyy - jos ei ihan päivittäin niin ainakin joka toinen päivä.
 
Tänään olen hypistellyt tyytyväisenä eilisiä ostoksiani enkä uusia lankahankintoja olekaan vielä tänään tehnyt;-) Eilisiin löytöihin kuului kirjaston poistomyynnistä Mary Oljen Suomalainen reikäompelu. Se ei ole neulontakirja millään tavalla, mutta Oljen kirjathan ovat ihan klassikkoja, joten ne kuuluvat kyllä käsityönharrastajan kirjahyllyyn, vaikkei reikäompelua olisi koskaan kokeillutkaan (itse asiassa olen kokeillut).
 
Lisäksi hamstrasin Viola-lankaa Anttilan alesta 500 g, eri värisiä pieniin kesäkäsitöihin, nimittäin mansikka- ja mustikkapipoihin. Edellisenä päivänä olin hankkinut samaisesta alesta 700 g kirkkaanvalkoista Viola-lankaa omaa kesäneulettani varten. Kevään neuletuulet puhaltavat jo, koska olen iskenyt silmäni puuvillalankoihin. Saa nähdä hiipuuko tänä kesänä neulominen - usein niin on käynyt, mutta epäilen käykö nyt niin...