Make your own free website on Tripod.com
Home | Sinikukkasukat | Vadelmapipo | Mansikkapipo
Neuleohjeita
Mansikkapipo

Mansikkapipoon on saatu idea erilaisista netistä löytyvistä marja- ja hedelmäpipoista.

mansikkapipo.jpg

Lanka: punainen 7 veljestä ja vastaava samanpaksuinen vihreä lanka, tämä pipo on siis villainen pipo. Pipon voi tehdä puuvillalangastakin, laske lankaan sopiva neuletiheys.

Neuletiheys marjaosassa: 5 cm =11 s

Puikot 3,5 sukkapuikot

Luo 4 x 21 s sukkapuikoille ja neulo 10 kerrosta sileää oikeaa. Reunasta tulee rullautuva ja jos haluat isomman rullan, neulo kerroksia enemmän.

Mansikan suojuslehdet:

Tässä yhden lehdykän ohje, tee näitä niin monta kuin silmukoita riittää. Jos silmukat ei mene tasan, tee viimeisestä hieman muita kapeampi tai vastaavasti leveämpi, miten itse haluat. Eri kokoisen lehdykän voi sijoittaa pipossa taakse.

Suojuslehtien neulominen:

9 s oikein, 2 o yhteen, käännä.10 oikein, käännä. Ylivetokavennus, 8 oikein, käännä. 9 oikein, käännä. 7 oikein, 2 o yhteen, käännä. 8 oikein, käännä. Ylivetokavennus, 6 oikein, käännä. 7 oikein, käännä. Ylivetokavennus, 3 oikein, 2 oikein yhteen, käännä. Ylivetokavennus, 1 oikein, 2 o yhteen, vedä 2 s yli. Vedä lanka viimeisen silmukan läpi ja päättele. Päätteleminen tässä vaiheessa kannattaa, koska muuten langanpäitä kertyy loppuun liikaa!

Poimi sisäpuolelta silmukat vihreästä rullaosasta = 4 x 21 s.

Punaisen osan silmukat poimitaan rullaosasta.
mansikanreuna.jpg
Tässä rullaosa on lehdykän alla.

Mallineule marjaosaan:

8 kerrosta sileää oikeaa. Pudotuskerros: 3 oikein, anna seuraavan silmukan purkautua niin että poimit virkkuukoukulle 7. silmukan puikolta laskien (puikolla oleva ei ole 1. silmukka vaan sen alla oleva) ja päästä langat. Poikkilankoja pitäisi siis tulla 7 kpl. Neulo silmukka oikein ylimmän poikkilangan kanssa virkkuukoukun avulla, nosta silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se vielä sillä kerroksella oikein.

Toista näitä 9 kerrosta yhteensä 7 kertaa. Tai jos haluat isomman tai pienemmän pipon, tee sopiva määrä marjakuplakerroksia.

Pudotuskerroksella vaihtelee se millä aloitetaan, jotta marjan "kuplat" tulevat lomittain. Ensimmäisellä pudotuskerroksella alkaa 3 oikealla ja sen jälkeen pudotuskerros, seuraavalla pudotuskerroksella alkaa 1 oikein, pudotus, 3 oikein, pudotus jne

Viimeisen pudotuskerroksen jälkeen kavenna tasavälein niin että pipon huippu kaventuu suhteellisen nopeasti. Itse tein viimeiseksi vielä kuplakerroksenkin, mutta pipon huippu voi yhtä hyvin olla sileää neulosta, jolloin kavennukset on helpompi tehdä. Silloin kavennukset kannattaa tehdä aika vähillä kerroksilla, jotta sileää osaa ei tule kovin paljon huippuosaan.

mansikkapinta.jpg
Lähikuva marjaosasta.